Γιορτή Σκόρδου

«Γιορτή σκόρδου Πλατυκάμπου

«Γιορτή Σκόρδου Πλατυκάμπου»: σκόρδα, σκελίδες, σκορδαλιές, τζατζίκια, σκορδάρια, αρμάθες… ‘βρωμάει’ σκορδίλα!

Ο Πλατύκαμπος Λάρισας ήταν πάντα γνωστός για την ευρεία και διαδεδομένη παραγωγή καλού σκόρδου. Η δυναμική επαναφορά της παλιάς πετυχημένης καλλιέργειας και το πολιτιστικό φορτίο της παράδοσης του τόπου γέννησε την φιλοδοξία προβολής του ντόπιου σκόρδου, ως πολύτιμου και ποιοτικού τροφίμου της περιοχής μέσα από τη διοργάνωση γιορτής.

Η «Γιορτή Σκόρδου Πλατυκάμπου» πραγματοποιήθηκε το 2010, 2011 και 2012, αρχές Ιούλη από τον εξωραϊστικό σύλλογο «Πολίτες για Ποιότητα Ζωής» σε συνεργασία με τον Δήμο Κιλελέρ. Η «Γιορτή Σκόρδου» είναι σταθμός στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα, τιμώντας τους παραγωγούς σκόρδου και τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου στον θεσσαλικό κάμπο, αναβιώνοντας τις παραδόσεις των παππούδων της περιοχής μας που καλλιεργούν σκόρδο πάνω από έναν αιώνα, αναδεικνύοντας τις αρετές ενός προϊόντος συνυφασμένου με την πατροπαράδοτη διατροφική κουλτούρα.

Στα πλαίσια της γιορτής, πραγματοποιούνται εκθέσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις από τις παραδοσιακές τεχνικές που αφορούν το σκόρδο, παρουσιάσεις δεξιοτεχνίας για το πλέξιμο της αρμάθας, καθώς και αναπαραστάσεις που αφορούν στην ιστορία της περιοχής και την εξέλιξη της αγροτικής ζωής και παραγωγής. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν γευστικές δοκιμές και να προμηθεύονται σκόρδο Πλατυκάμπου, εδέσματα και προϊόντα της περιοχής, αλλά και να απολαμβάνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες (καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παραδοσιακοί χοροί και επιδείξεις, γλέντι, συναυλίες, δραστηριότητες για παιδιά κτλ).

Color Options:

Page Templates: