Κουζίνα με σκόρδο

Σκορδάρι ή Σκοροστούμπι



Υλικά: σκόρδο, νερό, ξύδι, αλάτι, λάδι, ψίχα ψωμιού προαιρετικά. Λιώνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε σε ένα δοχείο με νερό, ξύδι, λάδι και αλάτι. Οι αναλογίες μπαίνουν κατά το δοκούν ανάλογα με τα γούστα. Υπέροχο δροσιστικό ρόφημα κατά τους θερινούς μήνες. Οι θεριστές του κάμπου, τα παλιά χρόνια, πρόσθεταν και ψίχα ψωμιού για να είναι ταυτόχρονα και χορταστικό.



Πέστο με πουρέ ψητού σκόρδου



Λιώνουμε ελαφρά ψητές σκελίδες σκόρδου και τις αναμιγνύουμε με ελαιόλαδο και μπόλικο βασιλικό. Πέστο ιδανικό για μακαρονάδες! Υπέροχη αλοιφή για σάντουιτς, καναπεδάκια, σαλάτες. Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας προσθέτουμε διαφορετικά μυρωδικά. Δυόσμο, άνηθο, μάραθο κτλ.



Σκορδαλιά



200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, 1 κούπα καρύδια, 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 4 κουταλιές της σούπας ξύδι, 3 σκελίδες σκόρδο (το ψιλοκόβουμε), μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι Μουλιάζουμε το ψωμί για 10 λεπτά σε ένα μπολ με νερό, έπειτα το στύβουμε για να φύγει το νερό. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε καλά μέχρι να πάρουμε μία ομοιόμορφη σκορδαλιά. Την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Συνοδεύει ψάρια (ψητά ή τηγανητά) και λαχανικά. Κλασικό συνοδευτικό του μπακαλιάρου, αλλά και στα παντζάρια.



Σαλάτα πολτού λιαστής τομάτας με βραστά αβγά



Βράζουμε τα αβγά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε πολτό λιαστής τομάτας πάνω στα αβγά. Απολαύστε υπέροχο μεζέ!



Σαλάτα με σκελίδες ψητού σκόρδου και ψητά λαχανικά



Ψήνουμε λαχανικά της αρεσκείας μας στο γκριλ. Προσθέτουμε αλατάκι και ελαιόλαδο. Οι σκελίδες ψητού σκόρδου, τραγανές και χωρίς έντονη μυρωδιά σκορδίλας, προσδίδουν μια θεσπέσια γλυκιά γεύση!



Color Options:

Page Templates: